Sunday, May 29, 2011

sape suka tapai a.k.a tape ??

assalamualaikum..

hye gadis-gadis rupawan dan jejaka-jejaka tampan..u all sihat tak?? aien sihat sopmo(sentiasa) lbih2 lg sem break nie..mmg sihat la coz tambah lemak bak kata cik epal menternak lemak..hahaha~ ye lar, musim sem break nie mmg bnyak la kenduri kahwin kot...smalam aien da pergi 2 kenduri kahwin stu kat bachok dan stu lg kat rantau panjang..yg sdey nyer tak leh nk shopping kt rantau panjang coz da lwat sgt.. huuuWaaaa !! ='( 
tp yg best nyer..mkanan kat kenduri tu bez..salah satu menu yg jadi kegilaan org2 yg da b'umur means my parents..hehe~ ialah b'kenaan dgn tjuk entry aien kli ini..

mmg sure sgt2 lar korg knal tapai tu kan..cme yg tak sure nyer korg suka ke tak kalau aien tak..coz tapai nie mnis gler derr..huhu~ aien mmg tak mnat la bnda manis nie..sbb tu la stiap kali aien buat air teh mst abah komen tak ckup gula la,tak pndai rasa la tp skg da oke la coz da tau brape sudu gula yg ptot dletakkan..huhu~

kembali kpd topik..mgikut kajian yg aien dpt..tapai nie ialah mkanan tradisional yg b'asal dr kaum jawa tp tak tahu la ketepatan pasal tu stakat mne..hee~ org jawa pggl tapai singkong atau tape telo.. tp tak kesah la.. apa yg penting org klantan mmg suka ngan tape nie..lbih2 lg lau tape tu dmakan sejuk2 pada waktu panas.. lau abah ngan ibu aien mmg tak cukup la sebungkus mau nyer 4 bungkus skali..hahaha~ banyak tak?? XD mmg naik la gula dlm darah abah tu..tp alhamdulillah la coz abah de nurse peribadi..nk tau spe?? spe lg lau bkan aien ngan ibu..hahaha~ kiteorg mmg crewet la dlm p'makanan nie..ye r kne jge kshatan abah..

eh..awak sume nk tak resipi tapai? haa~ meh nk kongsi cket..

  1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
  2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
  3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
  4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari       




    2 comments:

    adam emoz said...

    waa....dapnya....meleleh air liur....

    Aien said...

    hehehe~ pe ag tggu..pergi la bli x pon cbe resipi aien bg tu..